Свещички за торта

Тортата е най-предпочитаният и любим десерт на всички за всеки празник. Несъмнено най-типичното за рожден ден е торта със свещи. Замисляли ли сте се от къде идва традицията да се слагат и палят свещи върху тортата? В Древна Елада смятали, че огънят е бил средство за общуване с небесата. На празници хората поставяли запалени свещи върху обредния, подсладен с мед и украсен със сушени плодове и ядки, хляб. Например древните гърци приготвяли сладък хляб със свещи, за да почетат богинята Артемида – покровителката на Луната. Според някои, именно, оттам тръгва историята на свещите и те се превърнали в задължителна част от празниците. През Античността свещите присъствали на сватбените тържества в Рим и на лични празници като рождени дни.

Поверие разказва, че когато духнеш запалена свещичка ще ти се изпълни едно желание. Първообразът на тортите, които познаваме днес дошъл благодарение на немски пекари. Някъде през 15-ти век те започнали да предлагат еднопластови торти за рождени дни на деца. Особено на почит бил първия рожден ден на детето. С течение на времето германците установили тортата със свещи като задължителен елемент от рождения ден. По-богатите си поръчвали торти със специална глазура. Но, каквато и да е била тортата, се поставяло свещи според броя на годините на детето. Слагали се като символ на надеждата за дълъг живот и за лекота в живота. Други пък смятали, че пазят детето от зли духове.

Независимо от къде тръгва и как е стигнала до наши дни, днес тортата със свещи отгоре е неизменна част от всеки празник.

Свещички за торта